Akutte skader og smerter

​Akutte skader og smerter har meget høj prioritet. Vi vil prøve at finde en tid til dig samme dag eller senest dagen efter.

Når du får en akut tid, foretager fysioterapeuten en grundig undersøgelse samt smertelindrende behandling. Derefter lægger fysioterapeuten sammen med dig en behandlingsplan, så du hurtigst muligt kan komme tilbage til et normalt funktionsniveau igen.

Akutte idrætsskader er skader, er pludseligt opståede skader. Det skyldes eksempelvis, at man træder forkert eller falder eller støder sammen med en anden sportsudøver. Skade kan variere i sværhedsgrad fra en let forstuvning til svære ledbånds skader, overrevne muskelfibre og sener eller knoglebrud. Akutte idrætsskader bør behandles med det samme efter RCIEM princippet.

RCIEM princippet:

R: Ro – stop aktiviteten.

C: Kompression – skaden forbindes med en elastisk forbinding for at hindre for stor blødning og væskeansamling, som afkorter helings perioden. Brug kompressionen de første par døgn, dog ikke så stramt at det hindre blodgennemstrømning.​

I: Is – nedkøl det skadede område med en ispose, det dæmper hævelsen og smerterne i området.​

E: Elevation – den skadede kropsdel bør holdes over hjertehøjde så ofte som muligt de første døgn for at mindske hævelsen og aflaste det skadede område.

M: Mobilisering – det er vigtigt at du sørger for at bevæge led, sener og muskler i det skadede område. Det fremmer heling og fjerner hævelsen.

Har du smerter?

Har du brug for en akut tid?